Wegens ziekte helaas geannuleerd.

WAARK speult

Mien Tanne

"MIEN TANNE AGGA" in Dorpshuis 'de Bongerd' te Losdorp

Datum: 3 april zondagmiddagvoorstelling

Entree 12,50 euro met gratis koffie/ thee en iets lekkers tijdens de inloop.

Inloop: 15:30 uur

Start: 16:30 uur Na afloop rond 17:30 uur Soep, Stoet en Snacks verkrijgbaar.*

Kosten voor soep 2,50 euro en Stoet met Snack 2,50 euro, alleen een Snack 1,50 euro.

                Alleen mee-eten? Gezellig dat kan natuurlijk ook!

* Graag opgave voor de voorstelling en / of eten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dit ter indicatie voor de inkoop! Of via 06-14382862.

Sluiting 19:00 uur.

Muntendam, massee en Mickey Mouzen

spel: Janneke Geertsema

tekst: Jan Veldman

regie: Harm-Ydo Hilberdink

www.waark.nl

Mien tanne Agga

Tante Gerarda (Agga) Geertsema speelde een belangrijke rol in de bakkersfamilie in het naoorlogse Muntendam, waar actrice Janneke Geertsema opgroeide.

Toen Janneke Geertsema in 1948 werd geboren, was haar tante Agga 41 jaar oud.

Agga werd als minder begaafd beschouwd: ze moest achterin de klas zitten en werd uiteindelijk van school gehaald omdat ze niet tegen de rook van de kolenkachel kon. Ze ging vervolgens brood bezorgen in Tussenklappen, tot aan Zuidbroek.


Al 30 jaar een plan

Janneke Geertsema is een van de vaste spelers van de Groningstalige theatergroep Waark. Sinds de start van het gezelschap in 1973 was ze te zien in zo’n zestien producties en heeft ze - niet alleen binnen Waark - een indrukwekkend CV opgebouwd. Al ruim dertig jaar heeft ze het plan – samen met regisseur Harm-Ydo Hilberdink – om een theatrale verbeelding te maken van haar jeugdjaren in Oost-Groningen. Deze plannen worden nu eindelijk gerealiseerd door Janneke en Harm-Ydo (bij Waark o.a. bekend van ‘Scholten Zienent’ en van de tv-serie ‘Boven Wotter’).

Jan Veldman, die voor Waark ook de teksten schreef van ‘Haardloper Huzengoa’ en ‘De Menalda vetes’, schreef de tekst van deze prachtige monoloog.

Tijdsbeeld

In de monoloog krijgen we door de ogen van Agga een tijdsbeeld gepresenteerd waarin o.a. de oorlog en de Jodenvervolging hun schaduwen vooruitwerpen. En we zien de tijd van de wederopbouw.
In het Amerika van de jaren dertig ontwerpt de Ostfries Ubbe Iwerks als partner van Walt Disney de cartoonfiguur Mickey Mouse. Tante Agga ziet in 1937 voor het eerst een afbeelding ervan in het blad Vrouwenleven en begint te breien om vervolgens nooit meer op te houden...
Tante Agga ziet alles gebeuren, blijft zichzelf en zo wordt ze voor Janneke de personificatie van een verloren gegane tijd.

Als geen ander weet schrijver Jan Veldman de juiste, beeldende toon te treffen. In het harde en prachtige Gronings van Muntendam zet hij een tijdsbeeld neer dat gaat leven. Tante Agga maakt vanzelfsprekend deel uit van dat taaldecor en we voelen de band tussen tante en nicht Geertsema.